clothes on the rack

Najdi svoj STIL oblačenja! ULTIMATE GUIDE

Polna omara oblačil, jaz pa imam občutek da nimam nič pametnega za obleči!

Tale majčka mi je sicer všeč, ampak bi res mogla kupit ene hlače, da jih lahko skombiniram zraven. Lahko bi oblekla sicer moje najljubše kavbojke, ampak kaj, ko so mi malo premajhne! 

Imam občutek, da se vsaka ženska slej ko prej zazre v oči svoje omare in pomisli “I need help.” Tako sem se tudi jaz sistemsko lotila iskanja svojega stila oblačenja in se odločila, da bom vse to tudi dokumentirala. 

Z osebnim stilom okolici sporočamo kdo smo, brez besed. Zato se mi zdi izredno pomembno, da razumemo kaj je naš osebni stil in kaj želimo z njim sporočati okolici.

Najdi Svoj STIL oblačenja je serija videov kjer sledim svojemu procesu redefiniranja svoje omare in osebnega stila. 

Ogledali si bomo:

 1. Planiraj svoj osebni stil

 2. Sooči se s svojo omaro

 3. Čas za shopping!

 4. Dokumentiraj, oceni in začni znova

 5. Kako kombinirati barve z Duško Grahovac, osebno stilistko

 6. Vse o fejkih z Evo Ano Kazič

 7. Second hand shopping / Thrifting z Niko Ilić

 8. Kako se obleči, da izgledamo prestižno? Z Evo Ano Kazič

 9. Kako sestaviti dober outfit

 10. Kako prihraniti denar pri spletnem nakupovanju

Za razvoj osebnega stila moraš prvo razumeti sebe.
~ Diane von Furstenberg 

Planiraj svoj osebni stil

Da boš lažje sledila korakom, si prenesi delovni list >tukaj.<

Naše vrednote

Tako kot ne moremo izgraditi hiše brez plana arhitekta, se težko podamo v iskanje svojega stila, brez začrtanega plana. 

Prvo se vprašamo, kaj so vrednote, ki bi jih želeli sporočati svetu z našim stilom. 

Zapiši 3 pridevnike, ki te najbolje opišejo. 

V mojem primeru so to mladostno, poslovno in ženstveno. Želim se oblačiti mladostno, ne preveč resno. Po drugi strani pa želim izražati profesionalnost in ženstvenost. Obožujem volančke, čipko in ženstvene silhuete, zato bi mi bilo škoda, da bi to skrivala za preveč androgenim poslovnim stilom. Pri tem koraku je predvsem pomembno, da smo iskreni. Da poiščemo ravnovesje med tem kaj bi želeli sporočati svetu in tem kako se trenutno počutimo

Kaj si ti?
Kaj tebe najbolje opiše?
Kaj si želiš biti?

Okvir stila

Čeprav ne rada označujem osebe in njihov stil z raznimi oznakami, je to dobra vaja, da poizkusimo svoj stil definirati z nekimi ustaljenimi frazami. Predstavila ti bom najpogostejše osebne stile in njihove karakteristike.

Poizkusi ugotoviti kateri 2-3 stili od spodaj naštetih, so ti najbližji. 

Feminine – ženstveni stil 

Feminine style, ženstveni stil oblačenja
Primeri ženstvenega stila oblačenja

Prepoznavni elementi ženstvenega oblačenja so nežne barve (veliko roza, ni pa nujno!), volančki, čipke in nežni, lahkotni in delikatni materiali. 

Chic – poslovno-trendy

chic style
Primeri chic stila oblačenja

Tukaj kraljujejo nevtralne barve, posebno črna in bela. Poslovno-edgy, vedno bogato z najnovejšimi trendi. Čevlji s peto so skoraj da obvezni modni dodatek. 

Casual – udobno

Casual style, udobni stil oblačenja
Primeri udobnega stila

Ja, trenirke in pajkice so tukaj zaželjene. Converske in Adidaske ter druga športna obutev, samo da je udobno! Puloverčki, jeans jaknice in raztegljivi materiali so osrednji elementi casual, udobnega stila. 

Rocker – rokerski stil

rock style, rokerski stil
Primeri rokerskega stila oblačenja

Pri stilu oblačenja inspiriranem s strani rock in punk glasbe so glavne leder jakne in t.i. “band t-shirts” – majice z grafikami znanih bendov. Najpogostejša barva je črna, ki se nato kombinira z drugimi barvami, zelo popularno na primer z rdečo. 

Vintage – inspirirano po nekem preteklem obdobju mode

20s, 50s, 70s, 90s
Primeri inspiracije oblačenja iz 20s, 50s, 70s in 90s

Imaš občutek, da si se rodila v napačnem času? Oživi svoje priljubljeno obdobje skozi inspiracijo v modi! Moda je ciklična in se ponavlja, tako da marsikaj, kar je bilo super popularno takrat, je spet trendy. 

Bohemian (Boho) – boemsko, hipijevsko

boho style
Primeri boemskega stila oblačenja

Zemeljske barve, vzorci in veliko nakita iz naravnih materialov so glavne značilnosti boemsko-hipijevskega stila. Dolga krila, veliko teksture in naravni materiali daju temu stilu pridih narave. 

V katerih stilih se najbolj vidiš?

Jaz osebno sem mešanica feminine, chic in casual. Obožujem krila, oblekice, ženstvene vzorce in čipko, vendar v nekem umirjenem, klasičnem smislu. Po drugi strani pa pridejo dnevi, ko mi enostavno ne pade na pamet da bi oblekla karkoli drugega kot pajkice in pulover. 
Ali sem vsak dan oblečena po teh smernicah? Ne. Tudi jaz se učim in lovim, vendar mi je ta okvir precej pomagal pri oblikovanju moje omare in s tem mojega osebnega stila! 

Sedaj pa pojdi na Pinterest, Tumblr, Instagram in poišči svoje idealne outfite, glede na te stile, ki si si jih ravnokar izbrala. Večinoma to ne bodo outfiti, ki jih boš jutri oblekla, če bi ti nekdo prinesel ta oblačila, vendar bodo bolj za inspiracijo. V eni sliki ti bo všeč krilo, v drugi način kako je pulover skombiniran z jaknico. V tretji sliki je neka noro huda barvna kombinacija. Shrani si vse to nekam, najlažje je da si na Pinterestu narediš en ali več boardov. Za primer si lahko pogledaš mojo tablo inspiracije za jesen/zimo

Barve

Katere barve opažaš da se ti pojavljajo pogosto v tvojih outfitih za inspiracijo? Zelo verjetno lahko oblikuješ neko barvno paleto iz njih. 

Pri izbiri barv si lahko pomagamo tudi z barvno teorijo. Zelo lepo jo je razložila Mimi Ikonn v tem videu: 

V veliko pomoč mi je bila tudi knjiga JoAnne Richmond – Reinvent Yourself with Color Me Beautiful (2008)

Poglavitna ideja barvne teorije je, da nam glede na naš pod ton kože nekatere barve pašejo bolj kot druge. 

V grobem se delimo na osebe, ki se bolj nagibajo k hladnim ali toplim barvam. Tukaj ne gre toliko za naše osebne preference, kot to, ob katerih barvah naša koža in oči najlepše žarijo – je pa res, da se te barve pogosto skladne z našimi najljubšimi barvami. 

lady with cool tones
Mariah Dolenc je tipični primer osebe s hladnim pod tonom

Osebe s hladnim pod tonom kože imajo pogosto svetlo kožo, so nagnjene k rdečici, imajo naravno svetlo barvo las (ali pa popolnoma črne!) in svetlejšo barvo oči – ni pa to pravilo. So bolj občutljivi na sonce in redko porjavijo. 

woman with warm tones
Vanesa Rola je oseba s toplim pod tonom

Osebe s toplim pod tonom običajno hitreje porjavijo in dobijo rahlo olivno zelen ten kože. Pogosto imajo toplo temno barvo las in oči. V očeh se pogosto pojavljajo tudi svetlo rjave do rumenkaste pegice. Pogosta je tudi kombinacija zeleno-rjavih oči. 

Ko smo določili svoj glavni pod ton (topel oz. hladen), lahko še bolj natančno določimo, katere barve nam najbolje pašejo. Ugotovimo, ali smo svetla ali temna verzija svojega pod tona?

S tem lahko nato določimo svoj letni čas: 

 • topla, temna -> Jesen (to sem na primer jaz)
 • topla, svetla -> Pomlad
 • hladna, temna -> Zima
 • hladna, svetla -> Poletje

Za lažjo klasifikacijo ti prilagam še nekaj slik z najboljšimi barvami za posamezen tip:

warm tones woman colors
Jesen

 

warm tones woman colors
Pomlad

 

cool tones woman colors
Zima

 

cool tones woman colors
Poletje

Še enkrat ponavljam, da te letni časi nimajo veze s tem kateri je naš najljubši letni čas. Ko ugotovimo v kateri letni čas pašemo po barvni teoriji, se lažje orientiramo katere barve nam osebno bolj pristojijo. 

Na primer sama rada nosim bele puloverje, ampak bolj kot snežno beli mi (meni, jeseni) bolje pristojijo bež-beli, umazano-beli puloverji. Prav tako se nikakor nisem počutila dobro v črni. To sem enostavno zamenjala za globoko temno modro ali pa čokoladno rjavo in problem je bil rešen! Jaz pa se veliko bolje počutim v svojih oblačilih. 

Sestavi svojo barvno paleto. Priporočam 3-4 nevtralne barve + 2-3 barvne poudarke. 

barve jeseni
Primer moje barvne palete za jesen/zimo

Capsule wardrobe 

Ideja omare v kapsuli je v tem, da je večina kosov v tvoji omari kvalitetnih, v klasičnih, brezčasnih krojih in nevtralnih barvah, na katere nato dodajaš trendy, sezonske kose v barvnih poudarkih. S tem sistemom lahko ustvariš nešteto kombinacij, ki se dobro kombinirajo med seboj. 

Ideja se je nato razvijala naprej v duhu minimalizma, kjer si ljudje zreducirajo svojo omaro na samo 35-40 kosov oblačil in obutve. Več o Capsule wardrobe si lahko prebereš tukaj

Če sledimo temu sistemu, imamo v omari več prostora, saj imamo manj oblačil, vendar ta kvalitetnejša. Zapravimo manj denarja, saj kupujemo veliko manj oblačil in ta ki jih kupimo, zdržijo dlje.

primeri outfitovzimske kombinacije outfitov

Popolne omare si ne izgradimo čez noč. Mislim, lahko si jo, vendar bomo zapravili velike količine denarja za nakup vsega kar nam manjka takoj. Jaz ti bolj priporočam postopno grajenje omare. Vsako sezono pojdi čez tale plan in ponovno oceni svojo omaro. Kaj so mogoče tisti 3-4 kosi, ki jih najbolj pogrešaš za prihajajočo sezono? Bodo te kosi atraktivni tudi naslednje leto in se skladajo s tvojo barvno paleto? 

Na Facebooku sem ustvarila skupino, za vse, ki bi se mi želili pridružiti v ustvarjanju svoje sanjske omare in osebnega stila. Pridruži se nam! 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.